Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Ημιγυμνάσιο Κιλκίς 1914-1930

Τις τελευταίες μέρες, σχεδόν καθημερινά, μας επισκέπτεται ένας παλιός γνώριμος αλλά και γείτονας αφού μένει ακριβώς απέναντι από το σχολείο μας: παλιός μαθητής του Γυμνασίου Κιλκίς (φοίτησε τη δεκαετία του 1940) και παλιός διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς (την δεκαετία του 1980). Ο κ. Δ. Νικοπολιτίδης. Είναι απίστευτη η υπομονή αλλά και η μεθοδικότητα με την οποία, εδώ και χρόνια, ο κ. Νικοπολιτίδης συγκεντρώνει υλικό που αφορά το σχολείο. Και, φυσικά, με πολύ μεγάλη χαρά δεχτήκαμε το υλικό που μας έχει φέρει και που καλύπτει σχεδόν όλο τον εικοστό αιώνα. Για σήμερα θα αναρτήσουμε τις φωτογραφίες από το αρχείο του κ. Νικοπολιτίδη που αφορούν την περίοδο που το Κιλκίς δεν είχε Γυμνάσιο αλλά Ημιγυμνάσιο: από την περίοδο 1914-1930.


Ημιγυμνάσιο Κιλκίς 1924-25

Αρχείο Νικοπολιτίδη Δημ. και, όπως ο ίδιος σημειώνει, η φωτογραφία προέρχεται
από τον αδερφό της Μαρίας Γιαννάκη, Ανδρέα  Ζάρπα από την Ακροποταμιά.

Αρχείο Νικοπολιτίδη Δημ.
Στην παραπάνω φωτογραφία ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τόπος γέννησης των μαθητριών: Άκαλαν, Καρς, Τραπεζούντα, Στρώμνιτσα, Μελένικο, Κρούσοβο αλλά και Δοϊράνη ακόμα και Κύπρος. Αξιοσημείωτο πάντως πως οι πρόσφυγες, όχι μόνο ξεπέρασαν τις δυσκολίες της εγκατάστασης τους στην περιοχή αλλά και φρόντισαν ώστε τα παιδιά τους να μορφώνονται! Και μάλιστα τα κορίτσια, σε μια εποχή που στις γυναίκες δεν δίνονταν πολλές ευκαιρίες.

Ημιγυμνάσιο Κιλκίς 1924-1925

Αρχείο Νικοπολιτίδη Δημ. και, όπως ο ίδιος σημειώνει, η φωτογραφία προέρχεται
από τον αδερφό της Μαριας Γιαννάκη, Ανδρέα  από την Ακροποταμιά.

Αρχείο Νικοπολιτίδη Δημ.

Από την ίδια σχολική χρονιά και αυτή η φωτογραφία στην οποία ποζάρουν σχεδόν οι ίδιες μαθήτριες (χωρίς τους καθηγητές τους όμως).

Ημιγυμνάσιο Κιλκίς 1926-1927

Αρχείο Νικοπολιτίδη Δημ.

Αρχείο Νικοπολιτίδη Δημ.
Από τη χρονιά 1926-1927. Αυτή τη φορά τα αγόρια των τεσσάρων πρώτων τάξεων φωτογραφίζονται με τους καθηγητές τους: Ραφαηλίδη Φίλιππο, Σωτηρίου Φίλιππο (Διευθυντή), Δαβέτα Βασίλειο (Μαθηματικό) και Φελέκη Δημήτριο (Φιλόλογο). Στην πρώτη σειρά δεύτερος από αριστερά (με το πηλήκιο) και ο γνωστός ηθοποιός Νικήτας Πλατής, ο οποίος γεννήθηκε στην Αμοργό αλλά πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο Κιλκίς αφού ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στο Παλατιανό.


Ημιγυμνάσιο Κιλκίς 1927-1928

Αρχείο Νικοπολιτίδη Δημ.. Η πρωτότυπη φωτογραφία από το αρχείο της Ήρας Σιταροπούλου
(η αδερφή της εικονίζεται στην φωτογραφία)

Αρχείο Νικοπολιτίδη Δημ.
1927-28: Μαθητές και μαθήτριες φωτογραφίζονται, μαζί με τους καθηγητές τους έξω από το σχολείο τους (;). Οι τόποι γέννησης των μαθητών: και πάλι ένας χάρτης χαμένων πατρίδων. Από το Καρς και το Σοχούμ μέσω Πόλης και Άκαλαν ως το Μελένικο και τη Στρώμνιτσα.

Αυτό είναι βέβαια ένα μικρό μέρος από το υλικό που μας παραχώρησε ο κ. Νικοπολιτίδης. Έπεται συνέχεια....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου