Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Σχολικός κανονισμός 1936

Σχολικούς κανονισμούς έχουμε ήδη αναρτήσει. Έναν του 1964 (ΕΔΩ) και έναν παλαιότερο, του 1952 (ΕΔΩ). Και οι δύο προηγούμενοι κανονισμοί τυπώθηκαν και μοιράστηκαν στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου. Ψάχνοντας τα αρχεία του σχολείου φτάσαμε ακόμα πιο πίσω: 10 Οκτωβρίου 1936. Δεν γνωρίζουμε αν ο παρακάτω κανονισμός τυπώθηκε και μοιράστηκε ή αν απλώς ανακοινώθηκε στους μαθητές. Εμείς τον διαβάζουμε πάντως από το πρακτικό του Συλλόγου διδασκόντων:





1) Οι μαθηταί οφείλουσι να εκκλησιάζωνται καθ' εκάστην Κυριακήν οδηγούμενοι υπό του Γυμναστού και εκ περιτροπής υφ' ενός καθηγητού οριζομένου προς τούτο.
2) Οι εφημερεύοντες καθηγηταί ορίζονται εκ περιτροπής ανα εις ημερησίως, κατά σειράν οριζομένην εκ της Διευθύνεως του Σχολείου.
3) Καθώρισεν ώραν εισόδου εις το σχολείον την 8ην και ημίσειαν και διάρκειαν του μαθήματος τεσσαρακοντάλεπτον.
4) Οι μαθηταί παντες υποχρεωτικώς θα φέρωσιν πηλήκιον μετά γλαυκός ευπρεπώς.
5) Πάντες οι μαθηταί οφείλουσι να κείρωσι την κώμην δια μηχανής, αι δε μαθήτριαι εντός και εκτός του σχολείου μαύρην ποδιάν.
6) Ορίζεται ως ώρα αποχωρήσεως των μαθητών η 8η εσπερινή.
7) Ο χαιρετισμός των μαθητών δέον να γίνεται δι' αποκαλύψεως, θα χαιρετήται δε εκτός των κυρίων καθηγητών και ο κ. Νομάρχης ως και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.
8) Ο Σύλλογος εκφράζει την ευχήν όπως γίνη έγγραφον προς την Διοίκησιν Χωρ/κής (σημ. Χωροφυλακής) ίνα απαγορευθεί να φέρωσι μαθητικά πηλήκια οι μη μαθηταί.
10) Απαγορεύει την φοίτησιν εις δημόσια κέντρα (Καφενεία, κινηματογράφους, χορούς κλπ.), επιτρέπει δε την είσοδον εις τον κινηματογράφον εκάστην Κυριακήν απόγευμα, εφ' όσον η προβαλλομένη ταινία τυγχάνη της εγκρίσεως του Συλλόγου.
11) Απαγορεύει την ποδηλατοδρομίαν εις την κεντρικήν οδόν και χρησιμοποίησιν αλυσσίδων
12) Απαγορεύει εις τους μαθητάς να βαδίζουν ή να ίστανται καθ' ομάδας συζητούντες μεγαλοφώνως ή άδοντες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου