Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Αθανάσιος Τσούντας

Αθανάσιος Τσούντας (Στενήμαχος 1884 - Κιλκίς 1949). Στενημαχίτης καθηγητής Φιλολογίας. Διετέλεσε καθηγητής και Διευθυντής του Γυμνασίου Κιλκίς (που τότε στεγαζόταν στο σημερινό λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου μας). Διετέλεσε και Δήμαρχος Κιλκίς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (17-4-1941 έως 15-5-1941). Ανεψιός του γνωστού αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.


Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία που πραγματοποίησε με τη βοήθεια του θείου του, Χρήστου Τσούντα, αρχαιολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1926 εγκαταστάθηκε μαζί με τους συμπατριώτες του πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία στο Κιλκίς.

Το 1930 με προσωπικούς του αγώνες το σχολείο από ημιγυμνάσιο  μετατράπηκε σε Γυμνάσιο. Ο ίδιος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη λειτουργία του: περνούσε εκεί τις περισσότερες ώρες του και διέθετε τα χρήματά του για τον σχολικό εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το βιβλίο του Θ. Χατζημητάκου Κιλκισιώτικες αναμνήσεις: "Κάποτε (κατά τη διάρκεια της Κατοχής) ... τους είδα (τους Γερμανούς) να καίνε ένα ένα τα θρανία στα μαγειρεία τους. Το Γυμνάσιο το είχαν επιταγμένο, μαθήματα κάναμε στου Βάτση το σπίτι. Πήγα και το είπα στον Τσούντα - τον γνωστό Στενημαχίτη φιλόλογο. Ο Τσούντας έκλαψε. Είπε: "Εγώ σπούδασα στη Γερμανία, αλλιώς τους ήξερα!" Πήγε λοιπόν στο Φρουραρχείο, διαμαρτυρήθηκε κι αμέσως δώσανε εντολή να μην καίνε τα θρανία - το διαπίστωσα και μόνος μου ότι δεν τα καίγανε πια..."

Το 1932 με την συμπαράσταση πολλών τοπικών παραγόντων ίδρυσε τη Φιλοδασική Ένωση Κιλκίς αναπτύσσοντας έντονη δραστηριότητα. Με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, των μαθητών και των προσκόπων δενδροφύτευσαν τον λόφο του Αγίου Γεωργίου και το πάρκο της πόλης.

Μια από τις τελευταίες του ενέργειες ήταν η συμμετοχή του στην ερανική επιτροπή που ανέλαβε τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του νέου κτιρίου του Γυμνασίου μας (1949)

Αρχείο 2ου Γυμνασίου



Στις 18 Φεβρουαρίου 1949 ο Αθανάσιος Τσούντας απεβίωσε. Οι παράγοντες αλλά και λαός του Κιλκίς αποχαιρέτισαν τον Αθ. Τσούντα που με το έργο του (εκπαιδευτικό και κοινωνικό) άφησε το δικό του στίγμα στην πόλη μας. 


Αρχείο 2ου Γυμνασίου

Ο Δήμος Κιλκίς αναγνωρίζοντας την προσφορά του έδωσε το όνομά του στον δρόμο που οδηγεί στο σχολείο μας.

Οι Στενημαχίτες όμως, οι παλιοί μαθητές αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Κιλκίς δεν ξέχασαν τον Αθ. Τσούντα. Στις 31-10-1965, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής, συγκροτήθηκε επιτροπή για ανέγερση προτομής του.

Αρχείο 2ου Γυμνασίου

Στις 5 Μαρτίου 1967 τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο και ακολούθησαν εκδηλώσεις στη μνήμη του Αθανασίου Τσούντα.
Αρχείο Μαρίας Αριστοτέλους


Αρχείο Μαρίας Αριστοτέλους

Το 1982 ο Σύλλογος Στενημαχιτών "Ο Άγιος Τρύφων" απευθύνεται στον Νομάρχη ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της ανεγέρσεως προτομής του Αθ. Τσούντα στο χώρο του σχολείου, όπως ήδη είχε εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας:

Αρχείο 2ου Γυμνασίου 
Το θέμα της ανεγέρσεως προτομής, προφανώς, μπλέχτηκε στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, αφού φτάσαμε στο 1993 οπότε η Νομαρχία Κιλκίς εγκρίνει τελικά "...την παραχώρηση αύλειου χώρου στο 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς για την δωρεάν τοποθέτηση, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στενημαχιτών "Ο Άγιος Τρύφων", της προτομής του Αθανασίου Τσούντα...." 


Έτσι την Κυριακή 9 Μαΐου 1993, στις 11.00 π.μ. έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον τότε υφυπουργό Εθνική Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αναστάσιο Σπηλιόπουλο (παλιό μαθητή του σχολείου μας):

Αρχείο 2ου Γυμνασίου




Βίντεο από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αθ. Τσούντα (9-5-1993). Από το αρχείο του κ. Μιχάλη Πυρίντζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου