Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Γυμνάσιο Κιλκίς 1930-1940

Συνεχίζοντας την αναδρομή στην ιστορία του Γυμνασίου Κιλκίς μέσα από το υλικό που παραχώρησε στο σχολείο μας ο κ. Δ. Νικοπολιτίδης, φτάνουμε σήμερα στη δεκαετία του 1930. Μια ταραγμένη δεκαετία για την Ελλάδα και τον κόσμο: Στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση είναι τεταμένη, αλλαγές κυβερνήσεων, κινήματα και πραξικοπήματα οδηγούν, τελικά, στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 1929 φτάνουν μέχρι τη χώρα μας η οποία ακόμα μετράει τις πληγές από τον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων από τις πατρίδες τους. Την ίδια περίοδο, όμως, οι πρόσφυγες, αφού εγκαταλείπουν και τις τελευταίες ελπίδες επιστροφής στις πατρίδες τους, προσαρμόζονται στη νέα πατρίδα και φέρνουν νέο άνεμο δημιουργικότητας. Στο Κιλκίς το σχολείο από "Ημιγυμνάσιο" μετατρέπεται πια σε "Γυμνάσιο" (τη σχολική χρονιά 1930-1931). Σε μια άλη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στα μαθήματα και τα βιβλία της δεκαετίας του '30 καθώς και στο σχολικό κανονισμό του 1936 και το σχολικό κανονισμό του 1939. Το Γυμνάσιο Κιλκίς μάλιστα (όπως έχουμε δει ΕΔΩ) ήταν το πρώτο γυμνάσιο στην Ελλάδα με γυναίκα διευθύντρια, τη Ρόζα Ιμβριώτη. Το Γυμνάσιο διοργανώνει οκταήμερη εκδρομή στην Αθήνα (εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής) και για να στηριχτεί οικονομικά το εγχείρημα διοργανώνεται, από τους μαθητές και τους καθηγητές, θεατρική παράσταση (Ιφιγένεια εν Αυλίδι) κατά τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Παρακάτω μια φωτογραφία καθηγητών, ανάμεσά του (3η από δεξιά με το καπέλο) η Ρόζα Ιμβριώτη.

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη
Πολλές φωτογραφίες από την εποχή εκείνη δεν έχουμε, έχουμε όμως τα παλιά πρακτικά στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των καθηγητών της εποχής. Πρακτικό του Ιουνίου του 1936 με τα ονόματα των καθηγητών: Τσούντας Αθανάσιος, Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Φαραντάτος Διονύσιος, Ζάρκος Ηλίας, Ξανθουλέας Σαράντης, Τσιριγωτάκης Δημήτριος, Μπουζάνης Φώτιος, Γκιουζέλης Μιχάλης και Καμπέρογλου Ιωάννα "υπό την προεδρίαν της Γυμνασιάρχου κ. Ρόζας Ιμβριώτη" και απόντος σε αναρρωτική άδεια του κ. Κουτσογιαννόπουλου Δημητρίου.

Αρχείο 1ου ΓΕΛ Κιλκίς
Στη συνέχεια μια φωτογραφία από την είσοδο του (τότε) σχολείου, σήμερα Λαογραφικό Μουσείο. Σημαντική (για εκείνη την εποχή) η παρουσία κοριτσιών.

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη
Να σημειώσουμε βέβαια ότι μέχρι το σχολικό έτος 1936-37 το άριστα για το γυμνάσιο ήταν το 10. Από την επόμενη σχολική χρονιά άριστα έγινε το 20!

Μαθητές της Στ' τάξεως 1933-34

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη 

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη
Και φυσικά οι εκδρομές δεν έλειπαν ποτέ:

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη - Εκδρομή της Στ' τάξης στα Αμπελάκια - Τέμπη

Αρχείο Δημήτρη Νικοπολιτίδη - Εκδρομή της Στ' τάξης στα Αμπελάκια - Τέμπη
Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη (το πρωτότυπο της φωτογραφίας από το γιατρό Μισαηλίδη Γεώργιο) -
Εκδρομή της Ε' και Στ' τάξης στα Πορόια 1939-1940

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη (το πρωτότυπο της φωτογραφίας από το γιατρό Μισαηλίδη Γεώργιο) - 
Εκδρομή της Ε' και Στ' τάξης στα Πορόια 1939-1940

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη 

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη 

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη 
Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη.
Ο Δημ. Νικοπολιτίδης μαθητής του Γυμνασίου Κιλκίς 1938 


Κάπως έτσι κύλησε και τελείωσε η δεκαετία του 1930. Οι μαθητές του σχολείου ποζάρουν μπροστά στο (τότε) σχολείο αλλά τα σύννεφα του Β' παγκοσμίου πολέμου έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύονται...

Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη
Αρχείο Δημ. Νικοπολιτίδη



Σε μια επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθούμε με την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου