Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Σχολικές Γιορτές στο 2ο Γυμνάσιο

Καθώς πλησιάζει η 25η Μαρτίου και οι μαθητές προετοιμάζονται για τη σχολική γιορτή, ας θυμηθούμε που (και πως) γιορτάζονταν η Εθνική Επέτειος από το σχολείο μας στο πέρασμα των χρόνων:
Η πιο παλιά αναφορά που έχουμε προέρχεται από το 1936. Ο Σύλλογος των καθηγητών αποφασίζει "περί του καταλληλοτέρου τρόπου εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Απεφάσισε δε ομοφώνως τα εξής: Η εορτή να γίνει εις το κινηματοθέατρον του Κιλκίς την 24η Μαρτίου ε.ε.. Το πρόγραμμα θα αποτελεσθή: 1ον εξ ασμάτων και ποιημάτων καταλλήλων δια την ημέραν και εκ της διδασκαλίας της Ιφιγενείας εν Αυλίδι του Ευριπίδου κατά μετάφρασιν Δ. Σάρρου, υπό της Στ' τάξεως. Τον πανηγυρικόν της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ.κ. Ξανθουλέας. Κατηρτίσθη επιτροπή εκ των κ.κ. Καραντάτου, Κουτσογιαννοπούλου, Μπουζάνη και Καμπέρογλου, δια την τακτικήν άσκησιν και παρακολούθησιν των μαθητών και μαθητριών αίτινες θα λάβωσι μέρος εις την εορτήν." 

Αρχείο 1ου ΓΕΛ

Τα χρόνια πέρασαν και, μετά την κατασκευή του "Νέου κτιρίου" τη δεκαετία του πενήντα, οι γιορτές άρχισαν να γίνονται στο υπόγειο του σχολείου το οποίο χρησιμοποιούνταν και ως αναγνωστήριο και ως γυμναστήριο. Στην πρώτη φωτογραφία η χορωδία του Γυμνασίου Θηλέων στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης (Μαρτίου 1962). Η δεύτερη φωτογραφία από την επέτειο του ΟΧΙ το 1967.
Αρχείο Μαρίας Παπαδοπούλου

Αρχείο Μαρίας Αριστοτέλους
Το 1988, με την εισαγωγή του μαθήματος της πληροφορικής και καθώς χρειάζονταν περισσότερες αίθουσες - εργαστήρια, στο υπόγειο διαμορφώθηκαν χώροι για τα εργαστήρια πληροφορικής και τεχνολογίας. Οι γιορτές όμως ήδη δεν γίνονταν στο υπόγειο: Αν ο καιρός το επέτρεπε οι γιορτές γίνονταν στο προαύλιο του σχολείου ή, αν ο καιρός δεν το επέτρεπε οι γιορτές γίνονταν στο χώρο της εισόδου...

Αρχείο 2ου Γυμνασίου
Αρχείο 2ου Γυμνασίου
Αρχείο 2ου Γυμνασίου
Αρχείο 2ου Γυμνασίου
Αρχείο 2ου Γυμνασίου

Αρχείο 2ου Γυμνασίου
Αρχείο 2ου Γυμνασίου

Σε πολλές περιπτώσεις οι σχολικές γιορτές (από το 2000-2010), έγιναν στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ήταν θεατρικές παραστάσεις. Γι' αυτές όμως θα κάνουμε μια άλλη, ξεχωριστή ανάρτηση. Από το 2010 και μετά οι γιορτές γίνονται στο κλειστό Γυμναστήριο. Εκεί ο χώρος είναι άνετος, προστατευόμαστε από κακές καιρικές συνθήκες, δεν είναι όμως ο χώρος  κατάλληλος ούτε από άποψη φωτισμού, ούτε από άποψη ακουστικής....
Αρχείο 2ου Γυμνασίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου